Abonneer op de nieuwsbrief

Terug naar blogs

Genieten van het nu

ademcirkel

8 manieren om meer te genieten van het nu.

Het klinkt een stuk gemakkelijker dan het is: ‘in het nu leven’. Maar hoe vaak geniet jij écht van het moment, zonder met gisteren of morgen bezig te zijn? Met deze simpele tips lukt het je om meer innerlijke rust te vinden, door vaker te genieten van het nu.

Spiritueel bestsellerauteur Eckhart Tolle wist met zijn boek ‘The Power of Now’ miljoenen mensen over de hele wereld te raken en de video’s op zijn internet-televisiekanaal zijn honderdduizenden keren bekeken. Zijn boodschap: gelukkiger worden door meer ‘in het nu’ te leven. We piekeren ons suf over de toekomst of over het verleden en het komt maar heel weinig voor dat we met onze gedachten in het hier en nu zijn, terwijl het leven zich juist daar afspeelt. Ook behoefte aan meer mindfulness in je leven? We geven je acht tips.

#1 Ruim op

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. Met meer orde en minder chaos in huis, raak je minder snel afgeleid en is het gemakkelijker je te focussen op wat je op dat moment aan het doen bent.

#2 Doe één ding tegelijk

Multitasken is bewezen niet-effectief en het zorgt ervoor dat we met onze gedachten overal en nergens zijn, behalve bij het hier en nu. Doe één ding tegelijk en doe dat met je volle aandacht.

#3 Mediteer

Eén van dé manieren om in het nu te zijn: mediteren. Hoewel meditatie voor veel mensen nog steeds moeilijk klinkt, is elke dag vijf minuten zitten, je ogen sluiten en focussen op je ademhaling al voldoende om tot rust te komen. Hulp nodig?

#4 Maak van dagelijkse taken een oefening

Bij veel dagelijkse bezigheden kun je jezelf trainen mindfull te zijn. Kijk eens níet op je mobiel in de rij voor de kassa, zet de tv eens uit tijdens het strijken of poets je tanden eens met volle aandacht, zonder na te denken over het eten die avond.

#5 Eet mindfull

Over eten gesproken; één van de meest populaire mindfulness oefeningen is eten met aandacht. Jij kunt wel thuis aan tafel zitten, je gedachten zijn vaak nog op kantoor. Door bewuster te eten, geniet je meer en proef je beter.

#6 Draag een reminder

Een armbandje om je pols, een kruisje op je hand; bedenk een reminder die jou er gedurende je dag aan herinnert bewust te zijn van je gedachten. Vraag jezelf telkens af: waar zat ik met mijn gedachten en was dat zinvol?

#7 Luister je favoriete muziek

Muziek is misschien wel één van de gemakkelijkste manieren om je te helpen alles om je heen even helemaal los te laten. Gebruik muziekniet als ‘behang’, maar ga er bewust voor zitten. Of nog beter: liggen.

#8 Ga naar buiten!

En dan bij voorkeur de natuur in. Alhoewel een terrasje met vrienden ook heel ontspannen kan zijn, is de stilte van de natuur een goede manier om helemaal ‘in het nu’ te komen. Geen mensen, geen auto’s, geen laptop. En laat je telefoon dan ook eens thuis liggen…