Abonneer op de nieuwsbrief

Terug naar blogs

5 Misverstanden over yoga

1 Voor yoga moet je lenig zijn

‘Ik kan geen yoga, ik ben zo stijf als een hark.’ De gedachte dat je je been in je nek moet kunnen leggen, bezorgt veel mensen drempelvrees. Wees gerust: voor yoga hoef je niets te kunnen! Yoga is voor iedereen: van stijve harken, 65-plussers, mensen met een beperking tot kinderen. Yoga gaat niet over goed of slecht, integendeel. Het voornaamste wat je in de yoga leert, is om niet naar je buurvrouw te kijken. Of je een moeilijke houding kunt, is volstrekt niet interessant. Een veelgehoorde uitspraak van docenten: ‘Er wacht geen verlichting aan het einde van de houding.’

2 Yoga is saai

Bij yoga doe je heel rustige houdingen op een matje. Mensen die denken dat yoga saai is, hebben vaak dit beeld in hun hoofd. Maar er zijn zoveel soorten yoga, dat er altijd iets voor jou bij zit. Er is yoga waarbij je met veertig graden een enorm pittige serie doet (Bikram yoga), er is yoga waarbij je op schapenvelletjes mantra’s zingt om vijf uur ’s ochtends (Kundalini yoga) en er is yoga waarbij je in doeken door de lucht vliegt (Aerial yoga). Recentelijk zelfs gesignaleerd: Bikini Bootcamp yoga. Noem dat maar saai!

3 Yoga is niks voor mannen

‘Mannen denken soms dat yoga iets zweverigs is, waarbij je stilletjes voor je uit zit te kijken. Niet mannelijk dus,’ zegt yogadocente Jolanda van Beek die speciale lessen voor mannen geeft. Toch blijken mannen na de les erg enthousiast. Zo zegt iemand: ‘Je staat op een matje van 1 bij 2 en zweet je dood, daar hou ik van. Het geeft energie.’ Veel mannen kiezen dan ook voor fysiek iets uitdagender lessen. Wist je trouwens dat de grootste leraren mannen zijn en yoga duizenden jaren alleen door de man werd beoefend?

4 Yoga is zweverig

Een donker zaaltje waar het naar wierook ruikt, Indiase muziek speelt en mediterende mensen dwars door je heen kijken. Dit bestaat ook, maar yoga is allang niet meer alleen voor softies. Bij een goede sportschool kun je tussen de bodypump- en pilateslessen ook yoga volgen. Niet vreemd, want yoga vereist behoorlijk wat lichamelijke inspanning. Probeer maar eens in hoog tempo allerlei ingewikkelde oefeningen te doen terwijl je rustig en geconcentreerd blijft…

5 Yoga is alleen voor stresskippen

Of je nu een stresskip bent of een dromer, je gedachten ratelen ongemerkt de hele dag door je hoofd. Van boodschappenlijstjes tot toekomstdromen, voortdurend zijn we aan het denken over dingen die we nog willen of moeten. Yoga helpt je ontspannen. En dat is iets waar je altijd baat bij hebt, óók als je verder rustig door het leven gaat. En daarnaast: regelmatig zwoegen op je matje maakt je sterker en energieker, iets wat juist dromerige types moet aanspreken.

Help deze misverstanden uit de wereld, yoga is namelijk voor iedereen!