Abonneer op de nieuwsbrief

Terug naar blogs

De psychologische voordelen van yoga

de psychologische voordelen van yogaYoga is een sport die veel beoefend wordt, onder andere vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Yoga zoekt een evenwicht tussen lichaam en geest. Het verhoogt uw flexibiliteit, verstrekt de spieren en verbetert de bloedsomloop. Maar wist u al dat yoga ook enorme psychologische voordelen oplevert? Hoewel yoga al eeuwen bestaat worden wetenschappers steeds nieuwsgieriger naar yoga. Het wordt ook steeds vaker aangeraden door artsen in de geestelijke gezondheid sector als een therapie voor stress, angst, en eetstoornissen bij zowel volwassenen als kinderen. Hier zijn zeven, door de wetenschap onderbouwde, hersen-verbeterende voordelen die u met behulp van yoga kunt toepassen in uw dagelijks leven.

Problemen oplossen door yoga

Toen onderzoekers sporters vroegen eenvoudige cognitieve tests uit te voeren voor en na het sporten, ontdekten ze dat degene die aan yoga deden beter presteerden dan de deelnemers die nog nooit een Asana (yoga oefening) gedaan hadden.Tip: Heeft u binnenkort een examen, presentatie of belangrijke vergadering?  Geef uzelf een extra half uur in de ochtend voor het uitvoeren van een yoga routine. Een mini-sessie waarin alle belangrijke aspecten als ademhaling, flexibiliteit, kracht en ontspanning zijn verwerkt, zal u cognitief beter laten presteren.

Geheugen verbeteren door yoga

Het beoefenen van yoga bevordert de groei in de structuur van de hersenen die betrokken zijn bij leren en geheugen, de hippocampus genaamd. De hippocampus is ook de eerste structuur van de hersenen, die aangetast blijkt bij een persoon met dementie. Bevindingen wijzen uit dat het beoefenen van yoga u niet alleen helpt scherp en geconcentreerd te blijven, maar ook dementie en andere leeftijd gerelateerde cognitieve beperkingen tegengaat.Tip: U bent nooit te oud of jong om voordelen uit yoga te halen. Start nu met het opnemen van een yoga work-out in uw routine, ongeacht uw levensfase. Bespreek met een yoga- instructeur uw doelen en hoe u deze in de praktijk kunt bereiken.

Aanpassingsvermogen als voordeel

Het unieke en krachtige vermogen van de hersenen om zichzelf voortdurend van nieuwe bedrading te voorzien is in de neurowetenschap al lang bekend. Dit aanpassingsvermogen maakt dat u nieuwe dingen kunt leren en ook deze informatie kunt onthouden. Daarnaast blijft oude informatie scherp in uw geest, iets wat wetenschappers “neuroplasticiteit” noemen. Tip: De essentie van yoga vraagt dat u uw lichaam leert accepteren en langzaam uw grenzen probeert te verleggen. Dit merkt u ook wanneer u niet op de yoga mat oefeningen aan het doen bent. Verwerk de yoga houding in uw dagelijkse mentaliteit en u zult een leven lang profiteren.

Ontspanning bereiken met yoga

Tijdens het beoefenen van yoga maken uw hersenen een neuro chemisch stofje genaamd GABA aan, dit zorgt voor vertraging in de hersencellen. Deze vertraging treedt bijvoorbeeld ook op wanneer u alcohol drinkt of medicijnen als Xanax inneemt. Zo kan yoga een gezond alternatief zijn voor het drinken van alcohol of het nemen van medicatie om stress te verlichten.Tip: Om de volledige ontspannende kracht van yoga te benutten richt u zich op ademhalingsoefeningen en poses zoals de Savasana (liggende oefening), die uw aandacht naar spanningsvelden in uw lichaam zal leiden en u helpt deze vervolgens los te laten.

Angst verminderen als één van de voordelen

Yoga helpt bij het beheren van uw stress systeem welke uw bloeddruk, hartslag en ademhaling helpt reguleren. En ook het vrijkomen van de eerder genoemde GABA speelt hier weer een rol. Verschillende studies hebben een zo grondig bewezen effect van yoga op angst en stress gedocumenteerd, dat het nu wordt beschouwd als een zeer effectieve behandeling tegen Post-Traumatische Stress Stoornis.Tip: Mocht u regelmatig last van angst hebben, probeert u dan eens yoga oefeningen als de Pigeon (zie afbeelding rechts) en Bow (vogelnestje) te doen. Ook zal het aanleren van goede ademhalingstechnieken voor u vruchten afwerpen.

Stemming verbeteren met yoga

Uit onderzoeken, waar gekeken wordt naar stemming en stress niveaus, blijkt dat mensen met een lichte tot milde depressie zich minder depressief voelen na het opnemen van yoga oefeningen in hun dagelijkse routine.

Tip: Om uw stemming een boost te geven kunt u de yoga Sun Salutations (set van 7 oefeningen die goed te doen zijn voor mensen zonder ervaring) beoefenen, deze hebben een positief effect op uw bloedsomloop en zorgen ervoor dat stemmings-bevorderende stofjes in uw hersenen vrijkomen. Doet u uw yoga oefeningen ook zoveel mogelijk in de buitenlucht, het licht zorgt voor meer vitamine D en helpt uw stemming nog beter te maken.

Slapeloosheid tegengaan

De fysieke en geestelijke training van yoga zorgt voor de verlaging van uw cortisol niveau. Cortisol is een stress hormoon welke regelmatig gelinkt wordt aan slapeloosheid.

Tip: Doet u geen oefeningen vlak voor het slapen gaan, dit kan ervoor zorgen dat u endorfine aanmaakt en dit zal u wakker houden. Doe uw yoga oefeningen niet later dan 2 uur voor het slapen gaan. Yoga-meditatie en ademhalingsoefeningen kunt u echter wel vlak voor het slapen uitoefenen, deze zullen ervoor zorgen dat u zich ontspannen voelt.

Door Berber Fierstra