Abonneer op de nieuwsbrief

Terug naar blogs

Over lichaamsgeorienteerde therapie

Een stukje theorie.

Wilhelm Reich (1897-1957) gaat er vanuit dat psychische problemen en heftige emoties in het lichaam worden opgeslagen als ademhalingspatronen en spierspanningen. Alexander Lowen is met John Pierrakos de grondlegger van de bio-energetica, en heeft van daaruit de karakteranalyse beschreven. Dit is een zienswijze waarin de vorm, de spierspanning en de structuur van het lichaam laat zien wat voor karakter iemand heeft.

Karakterpantsering is feitelijk een overlevingsstrategie, een afweer-patroon, dat door het lichaam wordt aangenomen om het te beschermen tegen trauma / emotioneel onverdraaglijke ervaringen. Het is te zien aan kenmerkende spierpatronen en spanningen in het lichaam, de wijze van bewegen en expressie. De optimale dynamiek en vitaliteit van het lichaam komen hierdoor onvoldoende tot ontwikkeling.

Er wordt een onderscheid gemaakt in een vijftal karakterstructuren. Maar niemand is precies één type, want de meeste mensen hebben alle typen in zich. Dit kan in bepaalde omstandigheden duidelijk worden. Soms kunnen één of twee typen overheersen.

In de verschillende methoden van lichaamsgeoriënteerde (psycho)therapie wordt naast het gesprek en de therapeutische relatie gewerkt met o.a. diverse ademtechnieken, massage- en vegetotherapie, ervaringsgerichte fysieke en interactieve oefeningen, mindfulness technieken, en trauma gerichte technieken. De meest voorkomende richtingen zijn hieronder genoemd.

 

Biodynamische therapie

Bio-energetische Analytische therapie

Core-energetische therapie

Energetic Integration therapie

Neo-hypnotherapie

Postural Integration therapie

Primal Rebirth therapie

Sexual Grounding therapie

 

Over Sexual Grounding Therapie (SGT)

SGT is een specialisatie binnen de lichaamsgeoriënteerde psychologie, ontwikkeld door Drs. Willem Poppeliers. In de theorie van SGT doorloopt de mens acht rijpingsstadia binnen de seksuele ontwikkeling, van jeugdjaren, adolescentie, volwassen jaren, tot ouder worden en sterven. Zie deze link voor verdere informatie over deze unieke en waardevolle training.

Wat bijzonder interessant is dat bewust ademen bij SGT wordt ingezet als middel om energiestromen in relaties te ervaren, zowel individueel als met een partner.