Abonneer op de nieuwsbrief

Terug naar blogs

Roselie beleeft ……. een ademsessie

140107-Mandela

 

ROSELIE BELEEFT…….EEN ADEMHALINGSESSIE

Het is nu zo’n 4 weken geleden dat ik mijn sabbatical ben in gegaan en jeetje wat een veranderingen hebben er in die tussentijd plaats gevonden. Boven Jan – de organisatie die ik samen met Carla ben begonnen en later met diverse mensen heb samengewerkt – is gestopt. Dit voelt enerzijds als een verdriet….een afscheid nemen van een periode/ fase maar ook van een mooie naam en logo. Anderzijds voel ik ruimte en nieuwsgierigheid naar wat er gaat komen. Voor mij betekent het stoppen van Boven Jan dat ik me opnieuw ga verbinden met Heel de Tijd – mijn bedrijf vanaf 2007 -wat steeds transformaties mee maakt. Dat zal nu ook zijn……en dat zullen jullie vanzelf gaan zien en ervaren.  Wat ik wel al kan vertellen is dat ik meer en meer ga staan voor vrouwen. Om ze te helpen voelen, dichtbij zichzelf te blijven, hun unieke zelf te laten ervaren en er trots op zijn.  Voor niemand een verrassing denk ik, het is een kwestie van nog meer verbinden met.. en daar word ik blij van. Ik merk dat ik door deze keuze nog meer bij mezelf kom, en het kloppend is. Het voelt als liefde.

 

Zo heb ik de laatste weken van alles ervaren. En ik wil je graag meenemen in een van die gebeurtenissen.

Heel veel ruimte door ademhalingsessie, ik ontmoette Anita Tijkorte. Zij werkt ook met vrouwen en is gespecialiseerd in ademsessies en geeft yogalessen in haar eigen praktijk Narayan.

Anita-Tijkorte-300x300

Ze bood me een sessie aan om het te ervaren. Wat me nieuwsgierig maakte, was de opmerking: ” ademen geeft ruimte”, dat willen we toch allemaal: Ruimte voor onszelf, lucht ervaren. Daarnaast ervoer ik Anita als een fijne, warme vrouw waarvan je merkt dat ze ook al reizen naar binnen heeft gemaakt.

Op een vrijdagochtend ben ik naar haar praktijk gereden en word ontvangen in een ruimte waar de matjes al klaar liggen. Anita vertelt wat ik ongeveer kan verwachten tijdens een sessie. Zo vertelt ze me dat ik 45 minuten aan een stuk ga ademen. Nou lijkt me dat niet zo moeilijk, gezien het feit dat we dit allemaal doen. Wat er anders is, is dat het de bedoeling is om tussen de ademhalingen in geen pauze te hebben. Je ademt zo diep mogelijk en na elke uitademing, adem je direct weer in. Gedachten als….kan ik dat wel, dit lijkt me ook best eng. Gezien ik ooit in het verleden paniekaanvallen heb gehad, kreeg ik het een beetje warm. Toch besloot ik er volledig voor te gaan. Anita geeft een veilig en zeker gevoel, dus ik ervoer volledig vertrouwen in dat er zou gebeuren wat er moest gebeuren.

We starten de sessie waarbij ik op een matras lig met mijn ogen dicht. Een korte ontspanning en een aantal diep ademhalingen die overgaan naar voortdurend ademen zonder stop. Dit gaat eigenlijk best wel makkelijk. Anita begeleidt door op bepaalde punten van je lijf haar handen te leggen om zo nog beter op deze plekken door te kunnen ademen. Tot mijn grote verbazing is er geen greintje angst bij me te bekennen. Sterker nog: ik ervaar puur genot. Het voelde juist super om zo aanwezig te zijn en alles te volgen wat mijn lijf me aangeeft. Ik voel en luister naar de impulsen van mijn lijf. Er ontstaat een diep gevoel van “het wil eruit”, geen idee wat, maar dat vond ik niet van belang. Er wil iets uit. Anita speelt voortdurend overal op in en volgt mij. Mijn benen hebben het nodig te trappen, mijn heupen willen los. Er komt een enorme kracht uit mijn benen. Anita krijgt het te voortduren ? Ook mijn keel wil geluid maken, schreeuwen, het is klaar, het moet eruit. Normaliter zou ik een gevoel van schaamte kunnen ervaren, maar ook dat was er niet. Ik mocht schreeuwen, trappen, ademen, trappen, schreeuwen, ademen. Heerlijk vond ik het. Uiteindelijk kom ik ook bij verdriet, ik weet niet goed waar het over gaat en wederom beslis ik dat dit niet relevant is. Ik geniet vooral. En ineens zijn de 45 minuten voorbij, ongelooflijk….Dat gaat snel, en wat jammer ook…Er wordt muziek opgezet, ik herken een aantal nummers , een van de nummers is van Lisa Gerrard Sacrifice, een nummer wat ik vaak luister om even een moment van diepe bezinning te willen hebben.

Tijdens het ontspanningsmoment ervaar ik  emoties omtrent kracht, het gevoel hebben klein gehouden te zijn, mannen- energie die op verkeerde manier werd ingezet, onderdrukking. Ik word verdrietig van het feit dat kracht, moed en boosheid in de maatschappij vaak misbruikt wordt. Geweld, agressie, beschadiging, vernietigende boosheid. Je hoeft alleen maar het nieuws aan te zetten om daar voorbeelden van te zien. Maar ook mannen die vrouwen domineren, de schuld geven van allerlei onheil, zondes etc. Dit is al eeuwenoud. En begrijp me niet verkeerd, ik hou ook van mannen. Het is geen generalisatie. Immers bestaat een mens uit mannen en vrouwen energie. Dus ook vrouwen kunnen heel verkeerd met hun boosheid en kracht omgaan. Wel zien we een patroon terug komen van vrouwen die de schuld krijgen, minder verdienen en minder belangrijk lijken te zijn in de meer overheersende mannen-maatschappij. Zo ben ik ook naar de expositie geweest van Heksen van Bruegel. Ook hier slaan ze je om de oren met de voorbeelden waar de vrouw (of heksen) allemaal schuld aan zou zijn. Zeer de moeite waard als je hierin geïnteresseerd bent.

Enfin…na dit gevoeld te hebben, voel ik een groots gevoel, een gevoel van onvoorwaardelijke liefde. Dat de mensen, zelfs daders, (heel) verkeerde gedragingen kunnen hebben, maar voel nog meer dat er een behoefte onder zit. En dat er met die behoefte niets mis is. Mensen kunnen onwetend zijn, pijn en beschadigingen opgelopen, verbitterd raken en volledig het spoor bijster zijn. Dat klopt. Dit maakt dat ik meer en meer  voel hoe belangrijk het is om zelf bewust te zijn, steeds weer te bezinnen, de stilte in jezelf op te zoeken, te leren, jezelf te ontwikkelen. En onze kinderen te leren hoe ze met hun emoties om kunnen gaan, de gezonde kant van emoties op te zoeken. Te leren hoe we weer in liefde komen met onszelf en de omgeving. Ik besluit dat dit bij mijn missie hoort als leerling en leraar.

En toen……de muziek was over……ik kom weer meer in het nu, in de ruimte en voel dat ik ook een stuk boosheid in mij heb kunnen transformeren naar liefde. Hoe heerlijk!

Anita, ik ben je er dankbaar voor deze ervaring die voor mij ging over het omzetten van boosheid naar kracht en onvoorwaardelijke liefde. En niet te vergeten het genot van het uiten van lichamelijke sensaties.

En voor jullie, lezers……wil je ook een sessie met haar ervaren, neem gerust contact op!

En…. er zal een mooi aanbod komen van Anita en mij, speciaal voor vrouwen! coming up….

Liefs,

Roselie Prinssen

Roselie Prinssen www.heeldetijd.nl

Roselie Prinssen
www.heeldetijd.nl