Abonneer op de nieuwsbrief

De kracht van rustig ademen mail PNO 28-8-2020

Ademhalen doen we automatisch. Maar niet iedereen weet dat ademhalen grote invloed heeft op zaken als stress, bloeddruk en spijsvertering.

“Veel mensen zouden zich gezonder voelen als ze anders zouden ademhalen”, zegt Stans van der Poel, voormalig longfunctielaborante en sportdocente, die verschillende apparaten ontwikkelde die ademhaling en hartslag in beeld brengen. “Heel veel mensen kunnen baat hebben bij ademhalingsoefeningen om te leren rustiger te ademen. Mensen met vermoeidheidsklachten en met een burn-out bijvoorbeeld. En mensen die slecht slapen. Door dagelijks ademhalingsoefeningen te doen, word je rustiger. Het is heel eenvoudig: doe een hartslagmeter om, adem normaal in en weer uit en wacht even met de volgende inademing. Zorg ervoor dat je niet te diep zucht, want dan stijgt je hartslag.

‘Doe eerst eens ademhalingsoefeningen voordat je een pijnstiller neemt’

Eigenlijk kan iedereen er profijt van hebben: studenten, mensen met een drukke baan, gestreste ouders. Doe eerst eens ademhalingsoefeningen voordat je een pijnstiller, een bloeddrukverlagend middel of een slaapmiddel neemt. Zeker voor het slapengaan zijn oefeningen echt een aanrader. Uit mijn praktijk weet ik dat 92 procent van de mensen zich relaxter voelt dankzij de oefeningen. Besef wel dat oefeningen alleen zin hebben als je hartslag ervan daalt. Want pas bij een lagere hartslag komt je lichaam tot rust.”

Buik versus borst

“Buikademhaling is beter dan borstademhaling, omdat mensen bij borstademhaling geneigd zijn hun schouders op te trekken en daardoor stijve spieren krijgen. Borstademhaling is op zich niet fout, maar buikademhaling is gewoon beter voor je nek. Ik zie soms mensen die zo’n nekpijn hebben door borstademhaling dat ze bang zijn dat ze een whiplash hebben.

Als je normaal in- en uitademt en even wacht tot je weer inademt, vindt de meest effectieve uitwisseling plaats tussen zuurstof en CO2. Als je te snel ademt, leidt dat tot te veel zuurstof en te weinig koolstof in je bloed. Dat kan concentratieproblemen, onrustgevoelens, angst en irritatie tot gevolg hebben; je lichaam komt in een permanente staat van alertheid en daarvan raak je uitgeput. Als je je opgejaagd voelt en je denkt baat te kunnen hebben bij ademhalingsoefeningen, dan hoef je echt niet meteen naar een ademhalingstherapeut. Ga gewoon zelf aan de slag en gebruik een hartslagmeter. Je zult je snel een stuk beter voelen!”

Bronnen: universiteit van Californië en Stanford, Universidad de Jaén, Quest, Psychologie Magazine, www.menselijklichaam.nl, Blog Donders Wonders, over hersenen en wetenschap, RU.

Zo voelt migraine: van dansende vlekken tot ondraaglijke pijn

Een vlek die voor je ogen danst, gevolgd door een bonzende pijn en misselijkheid die je uren of zelfs dagen lamleggen. Oftewel: migraine. Naar schatting hebben 2 miljoen Nederlanders er last van en ervaren per dag zo’n 70.000 mensen een aanval.

Hoe is dat? In dit interactieve verhaal ervaar je zelf hoe het kan zijn een migraine-aanval te krijgen:

Ervaar hier hoe een migraine-aanval voelt

Hormoonyoga

Dit jaar heb ik de Hormoonyoga opleiding gevolg bij Fusionyoga in Amsterdam. Hormoonyoga gaat over een natuurlijke balans voor vrouwen in de overgang. Wie zou niet in deze levensperiode over haar volle vermogens willen beschikken, en gezond, fit en energiek willen blijven?Lees meer..

Hormoonyogaretraite in Spanje

De kracht van je hormonen in balans 12 tot en met 16 september 2017

Deze dagen geven we alle aandacht aan jouw body & mind door middel van hormoonyoga en ontspanning (ook aan het strand), een mini-opstelling, een ademsessie en natuurlijk gezonde, heerlijke maaltijden. Deze 5-daagse yogareis is een echte aanrader voor iedere vrouw, jong en oud! 
We bieden je een aangenaam verblijf in Altea, Spanje in een luxe villa met groot privé-zwembad. Het wordt een retreat waarbij je verwend wordt en energiek weer naar huis gaat. Kortom ronduit genieten!Lees meer..

Yin yoga

In augustus heb ik een intensieve Yin Yogaopleiding in Ibiza gevolgd. Yin Yoga is een ontspannen vorm van yoga waarin houdingen langer worden vastgehouden.

Waarom is Yin yoga zo populair?
Het is dan ook het relatief rustige karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.Lees meer..

5 Misverstanden over yoga

1 Voor yoga moet je lenig zijn

‘Ik kan geen yoga, ik ben zo stijf als een hark.’ De gedachte dat je je been in je nek moet kunnen leggen, bezorgt veel mensen drempelvrees. Wees gerust: voor yoga hoef je niets te kunnen! Yoga is voor iedereen: van stijve harken, 65-plussers, mensen met een beperking tot kinderen. Yoga gaat niet over goed of slecht, integendeel. Het voornaamste wat je in de yoga leert, is om niet naar je buurvrouw te kijken. Of je een moeilijke houding kunt, is volstrekt niet interessant. Een veelgehoorde uitspraak van docenten: ‘Er wacht geen verlichting aan het einde van de houding.’Lees meer..

Genieten van het nu

ademcirkel

8 manieren om meer te genieten van het nu.

Lees meer..

Workshop Dromers & Doeners zaterdag 1 juli in Vught


 

Ben je altijd bezig? Of kom je juist tot niets?

Vraag je je af hoe het zou zijn als jij meer in verbinding bent tussen het ‘dromen’ en het ‘doen’ in jouw leven?

Dan is dit een workshop voor jou!

 

Zaterdag 1 juli van 10.30 uur tot 16.30 uur

 

 

 

In deze workshop maken we gebruik van beweging, meditatie, uiting, adem en dans. Het is voor een ieder die zich wil leren openen voor zichzelf, voor de ander en voor wat het leven je te bieden heeft.

Ieder mens beschikt op zijn eigen manier over mannelijke en vrouwelijke eigenschappen met ieder unieke kwaliteiten. Het mannelijke aspect staat voor richting, grenzen, duidelijkheid en bewustzijn. Het vrouwelijke staat voor ontspanning, voelen, verbinding en liefde.

Door het mannelijke en vrouwelijke in onszelf te herkennen en erkennen kunnen we er vrij over beschikken en vanuit onze ware essentie genieten van de verschillen.

 

Deze workshop biedt jou de mogelijkheid om je te verbinden met het ‘dromen’ en het ‘doen’ in jouw leven. Inzicht te krijgen in je mannelijke en vrouwelijke eigenschappen, je ervoor te openen en het met elkaar te verbinden.

Locatie van de workshop: het Jagershuisje, St. Michielsgestelseweg 22, Vught

 

We zorgen voor een heerlijke vegetarische soep tussen de middag. De kosten zijn 75 euro

 

 

Info:

Anita Tijkorte 06-17828330  www.narayan-ademcoaching.nl &
Karin Trieling 06-23473922 www.psychosynthese-eindhoven.nl

 

 

 

Thuiskomen in je Hart zondag 2 april in Hengelo

Yoga-opstelling-hartmeditatie-dans-transformatie

 

We starten de dag met een warming-up en yoga, om de energie vrij te laten stromen. De opstelling hierna is een reis door de chakra’s die je verbindt met jezelf en je hart. De ochtend sluiten we af met een korte ademsessie.

We zorgen tussen de middag voor een heerlijke vegetarische soep.

Na de lunch is het tijd voor een hartmeditatie en vanuit deze meditatie dans je jouw dans: de ontmoeting met je hart.

We eindigen de dag met een opstelling met als thema het transformeren van persoonlijke liefde naar universele liefde ♥

Er is genoeg tijd om te delen wat er in je leeft, zodat je ontspannen en verbonden naar huis gaat.

Kosten: 65 euro
Locatie: De Dansende Os, Schalkburgerstraat 28, Hengelo Overijssel

Wij verheugen ons erop!

 

Anita Tijkorte www.narayan-ademcoaching.nl & Tosho Kooimans www.roots-and-wings.nl

 

5-Tibetanen – soepel en krachtig blijven

5-tibetanen

ENERGIE en VITALITEIT in 10 minuten per dag!

De 5-Tibetanen…Wat zijn dat?

Ruim 2500 jaar geleden ontwikkelden Tibetaanse monniken in een bergklooster hoog in de Himalayagebieden, vijf krachtige oefeningen (riten) die hen hernieuwde gezondheid, jeugdigheid en vitaliteit opleverde. Kortgezegd zijn het vijf yoga oefeningen die de zeven chakra’s in beweging zetten. Chakra’s kun je zien als ronddraaiende energiekolken in je lichaam die ervoor zorgen dat je zeven hormoonklieren optimaal functioneren. Zijn de hormonen in balans dan ben je gezond en vitaal. De serie bestaat uit 5 houdingen, die ieder een aantal keer herhaald worden. Bij het juist uitvoeren van de houdingen, met bijbehorende effectieve ademhaling, komt het chakra systeem versneld in beweging, wat de gezondheid in brede zin bevordert. Door de vijf ‘Tibetanen’ dagelijks te doen voel je je fitter en energieker.

De oefeningen nemen niet veel tijd in beslag.  Je begint  met drie keer de vijf oefeningen te doen.  Tot je ze goed kunt en dan bouw je de oefeningen iedere keer op …vijf keer, zeven keer totdat je aan 21 keer bent. Dan ben je ongeveer 10 minuten bezig. Bouw het rustig op en start eens met 30 dagen iedere dag deze oefeningen te doen. Forceer niks en neem de tijd. Liever minder vaak en bewust de oefeningen uitvoeren dan onbewust en snel. Succes……

Hieronder nog een filmpje waar de oefeningen duidelijk uitgelegd worden.

Hyperventilatie

HYPERVENTILATIEhyperventilatie

Fysiek gezien is inademen zuurstof opnemen en uitademen koolzuur afgeven. Wanneer de in-en uitademing in de juiste verhouding tot elkaar functioneren zullen zij evenredig net zoveel zuurstof opnemen als koolzuur afgeven. Bij hyperventilatie is die verhouding verdwenen. Door de versnelde inademing vermindert het koolzuurgehalte in het bloed . Medisch gezien is de oorzaak van hyperventilatie dus het versnelde ademen. Door mijn praktijkervaring met hyperventilatie kijk ik er echter anders naar. Mensen die hyperventileren kijken vaak naar zichzelf door de bril van een ander. Zij durven hun unieke eigenheid geen gestalte te geven . Dit geeft veel spanningen, om dit niet te voelen gaat men subventileren (minimaal inademen). Na een langdurige periode van subventileren neemt de adem zelf het initiatief over. Het doet wat de persoon in kwestie zelf niet doet, namelijk volledig ademen. Feitelijk is hyperventilatie dus een reactie op subventilatie. Je kunt het zien als het zelfherstellend vermogen van ons organisme die weigert om nog langer spanningen vast te houden. Mensen die hyperventileren manipuleren hun ademhaling Ze accepteren hun ademhaling niet, omdat ze zichzelf niet accepteren. De ademhaling is dus een condensatie geworden van een niet accepterende houding. Bevrijdend Ademwerk maakt je bewust hoe je dat niet accepteren met je adem doet.

Een heel interessant artikel van mijn ademleraar over hyperventilatie! Bewust verbonden ademen kan je hierbij helpen.

Verbonden ademen is de meest krachtige, liefdevolle, zelfhelende ademhalingstechniek op dit moment die op lichamelijk, emotioneel en mentaal welzijn inwerkt. Verbonden ademen richt zich op het bewust worden van negatieve emoties, om deze vervolgens te kunnen verwerken en los te kunnen laten.

Bron: Willem Overvliet

Meditatie en oogfocus

Effect en duur van de meditatie

Wat zegt de duur en daar waar je je ogen op focust over de meditatie?

3 minuten mediteren: je beinvloedt je elektromagnetisch veld (aura) en de bloedcirculatie.

11 minuten mediteren: je beinvloedt je zenuwstelsel en klierstelsel op een positieve manier.

22 minuten mediteren: je beinvloedt je mind.

31 minuten mediteren: door de invloed van je klieren, je ademhaling en je focus, beinvloed je je cellen en je lichaam.

62 minuten mediteren: verandert de grijze hersenmassa. Je onderbewustzijn en je projectie naar buiten toe worden geintegreerd.

2,5 uur mediteren: je onderbewustzijn wordt stevig ingebed is in het nieuwe patroon.

Oogfocus

Door middel van de oogfocus stimuleer je verschillende meridianen en delen van je hersenen.

Focus op je derde oog (punt tussen je wenkbrauwen):

Je stimuleert hierdoor de centrale zenuwbaan. Tegelijkertijd stimuleer je ook je pijnappelklier, waardoor je intuitie wordt bevorderd

Focus op het puntje van je neus: Je controleert je mind, deze gaat minder gedachten produceren. Je stimuleert je hypofyse en je frontale hersenkwab. Zo verbreed je je visie, de manier waarop je de dingen in het leven ziet of tegemoet treedt.

Focus op je maancentrum, het puntje van je kin: Dit geeft een verkoelend en kalmerend effect. Deze focus geeft je een heldere blik op jezelf en je leven.

Focus op je Kruinchakra, bovenop je hoofd: hierdoor stimuleer je de hypofyse en je de energie van je kruin, die in verbinding staat met je hogere zelf.

Je ogen voor 1/10e open: Deze focus maakt je rustig en stimuleert je intuitie.

Meditatiereis Tenerife

Narayan Ademcoaching

7-daagse meditatie retreat

 ‘Ervaar jouw kracht in stilte’

‘Heerlijk een weekje ontspannen op Tenerife’,
11-18 maart 2016

 

De Vlindertuin ” Jardín Mariposa ” is gelegen in een idyllische en afgelegen locatie op de kliffen met uitzicht op de oceaan in één van de weinige beschermde gebieden in het vruchtbare noorden van Tenerife, op 200 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door subtropische vegetatie. Het is een oase van rust en kracht en biedt een prachtig panorama van zowel de uitgestrektheid van de Atlantische Oceaan als de fascinerende bergen van Pico del Teide , de hoogste berg van Spanje op 3718 meter.

In de paradijselijke subtropische tuin van 4000m2 is een grote verscheidenheid aan bloemen en planten en vruchten: palmbomen, cactussen, bougainvillea Cialis, hibiscus Generic Cialis, oleander, jasmijn, rozen, mango, papaja, kaki, citroenen, sinaasappelen, druiven, avocado’s … en natuurlijk veel rode monarchvlinders…


In één week leert transformatiecoach Johannes Sijaranamual en ademcoach Anita Tijkorte je om te groeien in bewustwording en focus, zodat je duidelijke keuzes kunt maken en je levensvreugde vergroot. Op een schitterende plek direct aan de noord-atlantische oceaan is er naast het inhoudelijke deel van de reis volop tijd om te genieten van de natuur, bezienswaardigheden, de Spaanse keuken, rust, creativiteit en stilte.

Programma
Iedere ochtend is er meditatie geleid door Johannes. Doel is vrede in jezelf en daarbuiten bereiken. Daarna is er gezamenlijk ontbijt.

Verder bestaat het aanbod uit yoga en oefeningen die het lichaamsbewustzijn en geestelijke flexibiliteit verhogen en geschikt zijn voor beginners en gevorderden met Anita. Je bent geheel vrij om zelf je dagprogramma in te delen, zoals bijvoorbeeld op excursie gaan. Er is volop keus op dit prachtige eiland. Hiervoor neem je contact op met Daniëlle Sturm, jouw persoonlijke reisagente. Zij kan voor jou een op-maat-gesneden excursiepakket samenstellen. Ook regelt zij een huurauto, mocht je daar behoefte aan hebben.
Om de dag goed af te sluiten kun je meedoen aan de avondmeditatie onder leiding van Johannes met telkens een nieuw thema. Na de meditatie wacht jou een heerlijk vegetarisch diner. Er is ook een vrije dag (15/3). Je kunt dan bijvoorbeeld het eiland verkennen of gewoon heerlijk ontspannen bij het zwembad met een goed boek.Je gaat naar huis met veel nieuwe inzichten en focus om je dagelijkse leven te verrijken.

Je kunt ook ter plaatse een healingsessie boeken bij Johannes of een sessie ademcoaching bij Anita.

Pluspunten
Deze week is een mooie onderbreking van de dagelijkse sleur op een prachtige plek om weer te voelen waar het om draait.
Meditaties en oefeningen die Johannes en Anita aanreiken kunnen diepgang bieden voor je dagelijks leven. De focus voor deze reis ligt vooral op meditatie en retraite. Dat is voor iedereen verschillend qua benadering en invulling. Houdt dus rekening met anderen en respecteer ieders ruimte. Er is ook volop ruimte voor speelsheid en humor. Eigen inbreng wordt gewaardeerd van de deelnemers, dus initiatieven zijn welkom!

Voor wie geschikt?
Mensen met en zonder meditatie-ervaring: je kunt kennismaken en verdiepen.
Je staat op een kruispunt in je leven en wenst meer helderheid en connectie met je eigen wijsheid te ervaren om beslissingen te nemen.
Je staat stevig in je leven en wenst je verder te ontwikkelen met de aangeboden meditatietechnieken, oefeningen en adviezen van Johannes en Anita.

Doel
Jezelf een time-out geven op een prachtige plek om weer te voelen wat JIJ essentieel vind in jouw leven. De verkregen inzichten neem je mee naar huis om toe te passen in je dagelijkse leven. Je oude ballast laat je achter je…

Begeleiding
Johannes Sijaranamual, transformatiecoach, meditatietrainer
Anita Tijkorte, gediplomeerd yogadocent en ademcoach


Persoonlijke reisagente
Daniëlle Sturm  +31 (0) 646 052 712

Accommodatie
La Matanza de Acentejo is een gemeente in de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife in de regio Canarische Eilanden met een oppervlakte van 14 km². Een unieke plek aan de kust, waar je niet geconfronteerd wordt met hoogbouw en massatoerisme. Een heerlijke plek voor natuurliefhebbers. Je verblijft in het paradijselijke resort ‘Jardin Mariposa’. 

Maaltijden
Je verblijf is op basis van halfpension. Ontbijt is van 08.45-10.00, en diner om 19.00. Koffie en thee en energetisch gefilterd water zijn inbegrepen. Overige consumpties zijn voor eigen rekening.

Prijs
€1.295,00 p.p.

Inclusief
Vliegticket Retour
Transfer luchthaven – accommodatie Jardin Mariposa vice versa
Halfpension
Zes dagen begeleide meditatie. Dagelijks 07.30-08.30 en 18.00-19.00, lichaamswerk, yoga, en andere spontane activiteiten

Exclusief
Reis- en annuleringsverzekering
Excursies
Healingsessies, sessies ademcoaching op aanvraag ter plaatse te boeken
overige consumpties en persoonlijke aankopen

 

Roselie beleeft ……. een ademsessie

140107-Mandela

 

ROSELIE BELEEFT…….EEN ADEMHALINGSESSIE

Het is nu zo’n 4 weken geleden dat ik mijn sabbatical ben in gegaan en jeetje wat een veranderingen hebben er in die tussentijd plaats gevonden. Boven Jan – de organisatie die ik samen met Carla ben begonnen en later met diverse mensen heb samengewerkt – is gestopt. Dit voelt enerzijds als een verdriet….een afscheid nemen van een periode/ fase maar ook van een mooie naam en logo. Anderzijds voel ik ruimte en nieuwsgierigheid naar wat er gaat komen. Voor mij betekent het stoppen van Boven Jan dat ik me opnieuw ga verbinden met Heel de Tijd – mijn bedrijf vanaf 2007 -wat steeds transformaties mee maakt. Dat zal nu ook zijn……en dat zullen jullie vanzelf gaan zien en ervaren.  Wat ik wel al kan vertellen is dat ik meer en meer ga staan voor vrouwen. Om ze te helpen voelen, dichtbij zichzelf te blijven, hun unieke zelf te laten ervaren en er trots op zijn.  Voor niemand een verrassing denk ik, het is een kwestie van nog meer verbinden met.. en daar word ik blij van. Ik merk dat ik door deze keuze nog meer bij mezelf kom, en het kloppend is. Het voelt als liefde.

 

Zo heb ik de laatste weken van alles ervaren. En ik wil je graag meenemen in een van die gebeurtenissen.

Heel veel ruimte door ademhalingsessie, ik ontmoette Anita Tijkorte. Zij werkt ook met vrouwen en is gespecialiseerd in ademsessies en geeft yogalessen in haar eigen praktijk Narayan.Lees meer..

De Kracht van je Adem in Den Bosch 6 maart 2016

De Kracht van je Adem bij Yoga aan de kade in Den Bosch.

Zondag 6 maart vanaf 13.30 uur tot 16.30 uur

Heb je weinig energie, ervaar je (te) weinig ruimte voor jezelf, wil je eens vrijuit ademhalen, ben je bezig met zelfontwikkeling, of zit je in een proces van het verwerken van emoties of het loslaten van spanningen?Lees meer..

Yoga en Adem workshops voor vrouwen – door vrouwen

Yoga en Adem workshops voor vrouwen – door vrouwen

Na de vier succesvolle workshops in juni wordt in het najaar van 2015 de draad weer opgepakt: “voor vrouwen“ door vrouwen

Verbonden ademen is de meest krachtige, liefdevolle, zelfhelende ademhalingstechniek op dit moment die op lichamelijk, emotioneel en mentaal welzijn inwerkt. Verbonden ademen richt zich op het bewust worden van negatieve emoties, om deze vervolgens te kunnen verwerken en los te kunnen laten.  Ga voor verdere info naar Home onder het kopje bewust verbonden ademen

Lees meer..

Yoga & meditatie én hardlopen

Ren als een kind, geniet ervan! Je rent niet naar een doel, rennen is het doel.

Relaxter rennen met yoga. Spieren zijn meestal het probleem niet, maar pezen en gewrichten zijn minder goed doorbloed. Door het inzetten van yoga ervaar je dat je lichaam vrijer beweegt, wat het lopen een zekere lichtheid en moeiteloosheid kan geven. De lessen besteden onder meer aandacht aan de samenwerking tussen middenrif, onderrug, buikspieren en bekkenbodem. Dit is essentieel om de wervels in de onderrug vrij te laten bewegen. Ook is het belangrijk voor een vrijere ademhaling. Meditatie werkt aan een betere focus op de houding en je lichaam tijdens rennen.

Met Yoga werkt je altijd binnen je eigen mogelijkheden en grenzen. Bij oefeningen die niet door iedereen uit te voeren zijn wordt een eenvoudiger alternatief geboden.

Tijdens de les span je je in. Juist door deze inspanning kun je vervolgens veel beter ontspannen. Iedere reeks van oefeningen eindigt dan ook met een ontspanning van 15 minuten waardoor de effecten van de oefeningen de kans krijgen hun weldadige uitwerking te hebben op je lichaam en geest.

De meditaties zijn anders dan stil zitten en aan niks denken. Je zult verbaasd zijn over de bijzondere en creatieve meditaties die je kunt doen om positieve veranderingen in je leven teweeg te brengen. Meditatie leert je in het hier en nu te zijn, de gedachten (spinsels) los te laten, gedachten en gevoelens te accepteren en er niet over te oordelen. Hierdoor kom je beter in contact met je gevoelsleven. Somberheid (en ook depressie) krijgt daardoor minder kans. Je creëert meer innerlijke rust en ruimte, waardoor je beter in staat bent keuzes te maken die bij je passen. Je leert meer te genieten van elke dag en van de dingen die op je pad komen.

Yoga voor mannen – Ontspanning door inspanning

 

Over (familie) opstellingen

Soms werken we met (familie)opstellingen, een bijzonder krachtige en diepgaande methode om het verband tussen de oorspronkelijke ingrijpende gebeurtenissen in iemands familiesysteem en de lichamelijke, psychische en relationele problemen zichtbaar te maken. Wij ondersteunen de lijn van Franz Ruppert, waar hechtingstheorie een belangrijke rol speelt. Opstellingen als zodanig is geen alternatief voor lichaamsgeorienteerde therapie, het is eerder te beschouwen als een ondersteunend process.

Lees meer..

Over lichaamsgeorienteerde therapie

Een stukje theorie.

Wilhelm Reich (1897-1957) gaat er vanuit dat psychische problemen en heftige emoties in het lichaam worden opgeslagen als ademhalingspatronen en spierspanningen. Alexander Lowen is met John Pierrakos de grondlegger van de bio-energetica, en heeft van daaruit de karakteranalyse beschreven. Dit is een zienswijze waarin de vorm, de spierspanning en de structuur van het lichaam laat zien wat voor karakter iemand heeft.

Lees meer..

Beïnvloeden van de ademhaling

Ademhaling is het gemakkelijkste onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat (deels) te beïnvloeden is. Ademhaling is de bron van het leven, per dag ademen we ongeveer 20.000 keer in en uit om de benodigde zuurstof binnen te krijgen. Zuurstof (O2) wordt door de longen aangevoerd en koolstofdioxide (CO2), een afvalproduct, wordt afgevoerd. De longen hebben een hiërarchische vertakkingstructuur en bestaan uit twee delen (de linker- en rechterlong).

Lees meer..